Tüccarlar, alimler, gezginler, savaşçılar -insanlar- İpek Yolu boyunca hareket ederek ekonomik, kültürel ve kurumsal ağlar ve etkileşimler yoluyla Avrasya bölgesini kurdular. Bin yıl sonra, Asya hala birbirine bağlı, ancak şimdi küreselleşmenin farklı türden güçleriyle - neoliberal kapitalizm, uluslararası normatif rejimler, popüler kültürün yayılması, işçilerin, mültecilerin, göçmenlerin ve öğrencilerin ulusötesi akışları. Asya'nın insan manzaraları küresel ve ulus-altı düzeydeki çalışmalarda giderek daha fazla ilgi çekerken, Asya devletleri de bu tarihsel yolculukta üretim güçleri, vatandaşları ve uluslararası sistemle ilişkileri bakımından genellikle bir merak nesnesi olarak görülüyor.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası, dünyanın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış Doğu ve Güney Asya ülkelerinde yaşamaktadır. Ayrıca bu nüfusun yarısı Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'ten oluşan Güney Asya bölgesinde yaşamaktadır. Günümüzde başta Çin, Kore, Japonya ve Hindistan olmak üzere Doğu ve Güney Asya bölgeleri çok hızlı bir şekilde gelişmekte, dünya ekonomisi ve siyasetinde farklı ve önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle Doğu Asya ülkeleri küresel düzeyde ağırlıklarını arttırmakta ve bölgesel ekonomik işbirliklerini istikrarlı bir şekilde geliştirerek dünyanın diğer bölgelerine yeni deneyim ve modeller sunmaktadır. Öte yandan Çin ve Hindistan dünya siyasetinde başat siyasi aktörler haline gelmekte, bunun da ötesinde Türkiye için büyük önem taşıyan başta enerji ve güvenlik konuları olmak üzere öne çıkan Avrasya ülkelerinin geleceği üzerinde doğrudan rol oynamaktadırlar. Son olarak, bölgesel girişimlerle geliştirilen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Avrupa dışındaki en başarılı bölgesel işbirliği örgütüdür.

Doğu ve Güney Asya ülkelerinin kültürel, tarihi, ekonomik ve siyasi özelliklerinin tanınması, incelenmesi ve bu devletlerle ilişkilerin geliştirilmesine yönelik perspektiflerin oluşturulması birçok kurum ve paydaş için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu kurum ve paydaşlar sanat çevrelerinden spor dünyasına, medyadan sivil toplum kuruluşlarına kadar uzanmaktadır. Özellikle Türk dış politikasının oluşturulmasında ve uygulanmasında rol alan girişimci çevreler ve kurumlar, ticaret, yatırımlar ve teknolojik değişim yoluyla ekonomik işbirliğini geliştirmek için Asya çalışmalarında artan bilgi birikiminden faydalanmaktadır. İşte Orta Doğu Teknik Üniversitesi bu bağlamda var olan büyük boşluğu doldurmak üzere Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programını başlatmıştır.

ODTÜ, birçok alanda öncülük eden Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biridir ve disiplinler arası alan çalışmaları da bu alanlardan biridir. İlk ve halen en büyük Avrupa Çalışmaları Merkezi, Avrasya Çalışmaları Merkezi, Orta Doğu Çalışmaları Merkezi'nin ardından ODTÜ, disiplinlerarası alan çalışmaları repertuarına Doğu Asya Çalışmaları ve Latin Amerika Çalışmaları programlarını da ekledi. ODTÜ'nün kampüs içinde ev sahipliği yaptığı Konfüçyüs Enstitüsü tarafından da desteklenen Doğu Asya Çalışmaları programı ile ODTÜ, Türkiye'deki Doğu Asya çalışmaları için bir merkez olmayı hedefliyor.

ODTÜ Asya Çalışmaları programı, Güney ve Doğu Asya üzerine akademik ve araştırma olanaklarını geliştirmenin yanı sıra çeşitli alanlarda bilgi birikimini teşvik ederek farklı kariyer yollarına sahip kişileri desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu hedefe, farklı ilgi alanlarına sahip paydaşlar (bilim insanları, girişimciler, siyaset dünyası, sivil toplum aktörleri ve basın mensupları) arasında etkin bir iletişim ve işbirliği ağının oluşturulması yoluyla ulaşılmaktadır. Bu nedenle Asya Çalışmaları Programı, iş dünyası ve Dışişleri Bakanlığı gibi çeşitli kurumlarla yakın işbirliği içinde yürütülmektedir. Program ancak bu şekilde kültür, sanat, iş dünyası, medya ve siyaset alanlarına katkıda bulunabilmektedir. Program, disiplinler arası bir bakış açısıyla tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, ekonomi ve sosyal politika gibi çeşitli sosyal bilim alanlarındaki mevcut veri birikimini ve farklı metodolojileri kullanmayı amaçlamaktadır. Öğretim üyesi, öğrenci ve mezun profilimizin çeşitliliğinin yanı sıra derslerimizin kapsadığı geniş alan yelpazesi, ODTÜ Asya Çalışmaları Programı'nın gerçek anlamda disiplinlerarası doğasını yansıtmaktadır.